Zo ontvang je complimenten

Gisteren zagen we al dat het geven en ontvangen van complimenten met elkaar samenhangt. Het is bekend dat mensen die zich eenzaam voelen de wereld vaak met een negatieve bril op bekijken. En dus ook minder complimenten máken. Lees hier waarom je als je eenzaam bent ook minder goed in staat bent complimenten te ontvangen.

Daarom wil je complimenten goed ontvangen

Door jouw eenzaamheidsfilter ervaar je sociale situaties negatiever dan ze zijn. Daarom is de kans groot dat je complimenten ook eerder als niet-oprecht ervaart. En dat is jammer. Want met het niet-aanvaarden van een compliment, wijs je eigenlijk ook de gever van het compliment een beetje af. Op het ontvangen van een compliment is eigenlijk maar één goede krachtige reactie mogelijk. Namelijk een simpel en welgemeend: ‘dank je wel’. Al het overige maakt het compliment en indirect dus ook de gever ervan kleiner. 

'Dank je wel' is de enige juiste reactie op een compliment

In het begin moest ik hier zelf heel erg aan wennen. Net als bij de dankbaarheidsoefening, had ik sterk de neiging om te zeggen; ‘Dank je wel, maar …’ Bijvoorbeeld:

  • Dank je wel, máár iedereen kan dit
  • Dank je wel, máár ik heb het al zo vaak gedaan
  • Dank je wel, máár jij bent hier ook erg goed in

Is dit herkenbaar voor jou? Allemaal niet doen dus. Iemand maakt je een compliment, kennelijk vindt hij of zij iets wat jij deed de moeite waard. Laat zien dat je dat waardeert en neem het als zodanig in ontvangst. Let er de komende tijd eens op hoe jij reageert als iemand jou een compliment maakt.

Ps: zie je wat het woordje 'maar' doet? 

©Eva Geelen

Dag opdracht

Maak iemand een compliment en let op de reactie van degene die het compliment krijgt. En let erop wat die reactie met joú doet.

Geef antwoord op de volgende 3 vragen:

  1. Ik gaf het volgende compliment:
  2. Degene die het compliment kreeg, reageerde als volgt:
  3. Dat vond ik:

Met een bos bloemen kun je ook dank je wel zeggen of een compliment maken