Gisteren zagen we al dat het geven en ontvangen van complimenten met elkaar samenhangt. Het is bekend dat mensen die zich eenzaam voelen de wereld vaak met een negatieve bril op bekijken. En dus ook minder complimenten máken. Lees hier waarom je als je eenzaam bent ook minder goed in staat bent complimenten te ontvangen.
Door jouw eenzaamheidsfilter ervaar je sociale situaties negatiever dan ze zijn. Daarom is de kans groot dat je complimenten ook eerder als niet-oprecht ervaart. En dat is jammer. Want met het niet-aanvaarden van een compliment, wijs je eigenlijk ook de gever van het compliment een beetje af. Op het ontvangen van een compliment is eigenlijk maar één goede krachtige reactie mogelijk. Namelijk een simpel en welgemeend: ‘dank je wel’. Al het overige maakt het compliment en indirect dus ook de gever ervan kleiner.
'Dank je wel' is de enige juiste reactie op een compliment
In het begin moest ik hier zelf heel erg aan wennen. Net als bij de dankbaarheidsoefening, had ik sterk de neiging om te zeggen; ‘Dank je wel, maar …’ Bijvoorbeeld:
Is dit herkenbaar voor jou? Allemaal niet doen dus. Iemand maakt je een compliment, kennelijk vindt hij of zij iets wat jij deed de moeite waard. Laat zien dat je dat waardeert en neem het als zodanig in ontvangst. Let er de komende tijd eens op hoe jij reageert als iemand jou een compliment maakt.
Ps: zie je wat het woordje 'maar' doet?
©Eva Geelen
Ervaringsdeskundigen over eenzaamheid doorbreken. Ontdek de nieuwe infographic van Movisie en lees ook mijn verhaal.
Met steun van het KPN Mooiste Contactfonds en het Oranjefonds mogen we onze online training door ontwikkelen naar een app!
Nederland is weer open. En dat is goed nieuws. Maar niet voor iedereen. 'Nu het sociale leven hervat wordt, voel ik mij eenzamer.'
Movisie-voorzitter Janny Bakker-Klein 'Meer Contact maakt gebruik van beschikbare kennis en versterkt eigen kracht deelnemers'