Ook dit jaar is 'ie er weer in de eerste week van oktober: de week tegen de eenzaamheid. Maar dit jaar zal de week, door corona natuurlijk, heel anders zijn dan andere jaren. Dit jaar geen bijeenkomsten in vrijwel elke gemeente in heel Nederland; geen events met publiekstrekkers als koningin Maxima of minister Hugo de Jonge. Dit jaar oplopende corona-besmettingen;  worstelende organisatoren en online bijeenkomsten. Jammer natuurlijk, maar het moment dat alles anders moet, nodigt ook uit tot reflectie. Never waste a good crisis tenslotte.

Want crisis is het wel natuurlijk, en niet alleen coronacrisis. Eenzaamheid staat, mede door corona, meer in de picture dan ooit te voren en toch is het nog zoeken naar een aanpak die ontmoeting en maatjes-achtige projecten overstijgt. Dat terwijl bekend is dat ontmoeting misschien wel een doel kan zijn in de strijd tegen eenzaamheid, maar zelden een middel.

Want als je eenzaam bent, ervaar je immers vaak sociale drempels die je belemmeren om te genieten van sociale activiteiten. Dat kan zo maar eens de reden zijn dat je eenzaam bent in de eerste plaats. John Cacioppo, een bekende maar helaas veel te vroeg overleden Amerikaanse neurowetenschapper, toonde aan dat eenzaamheid het pijncentrum activeert en dat je daarom extra alert bent op mogelijke signalen van afwijzing. En dat je die signalen ziet, zélfs als ze er niet zijn. 

Openstaan voor contact

Zo wordt eenzaamheid een zichzelf versterkende negatieve spiraal. Want als je afwijzing ziet, ook als die er niet is, en je gaat ergens naar toe, dan sta je niet open voor contact (terwijl je dat o zo graag wil). Je ziet mensen die niet aardig zijn en die niet op jou zitten te wachten. De kans dat je aan zo'n uitstapje goede herinneringen -laat staan een nieuwe kennissen- overhoudt, lijkt klein.

Het doorbreken van dit patroon is niet eenvoudig. Het vergt moed, zelfonderzoek, leervermogen en goede begeleiding. En daar wordt hard aan gewerkt. Onze online training Meer Contact is één van de initiatieven die insteekt op het verminderen van sociale drempels. Want het zijn immers juist die drempels die deelname aan het sociale verkeer beletten.

Wil je weten hoe we dat doen? In de week tegen de eenzaamheid mogen vijf beroepskrachten zich gratis inschrijven en de training vrijblijvend doorlopen.

*maximaal één beroepskracht per organisatie.  

©Eva Geelen

Wil jij kennismaken met Meer Contact?

Dat kan! Tijdens de Week tegen de eenzaamheid geven we vijf sociale professionals de kans om zich in te schrijven voor Meer Contact. Helemaal gratis! Vul het formulier hieronder in en wie weet, ben jij één van de vijf deelnemers!


Tijdens de week tegen de eenzaamheid geven wij 3 cadeautjes weg 

 

  • Armoede en eenzaamheid gaan vaak samen. Daarom geven wij aan 10 members van de Quiet-community Nijmegen onze training. Helemaal gratis natuurlijk! 
  • 5 beroepskrachten mogen vrijblijvend kennismaken met onze online training. Vraag hier aan.
  • Al onze opdrachtgevers ontvingen een kant-en-klaar-pakket social media materialen, te gebruiken tijdens de week tegen de eenzaamheid.

#samen-tegen-eenzaamheid