Zojuist maakten we kennis met de methode Meer Contact. Maar waarom zouden cliënten kiezen voor deze zelfhulpcursus? Waarom zou jouw organisatie ervoor kiezen om deze methode in te zetten? Onder het kopje 'onderbouwing' lees je meer over de wetenschappelijke inzichten waar deze aanpak op gebaseerd is. Op deze pagina kijken we naar de resultaten tot nu toe.
Veel projecten die zich richten op het bestrijden van eenzaamheid, richten zich op ontmoeting. Het idee is: als eenzame mensen maar andere mensen ontmoeten, dan zijn ze minder eenzaam. Dit is op zichzelf een redelijk (overigens niet volledig) legitiem idee. Het is echter eerder een einddoel, dan een middel. Want mensen die eenzaam zijn, dúrven het vaak niet goed om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat vinden ze doodeng en ze doen er alles aan om dat juist te vermijden. Ook al weten ze best dat hun probleem daardoor groter wordt. De sociale angst wint het van het gezond verstand.
De sociale angst wint het van het gezond verstand
Meer Contact richt zich daarom op dat voortraject. Meer Contact helpt deelnemers om die sociale angst allereerst te verklaren en vervolgens ook stapje-voor-stapje te verminderen. De resultaten van de interventie hangen af van:
Wat een deelnemer in elk geval mag verwachten is dat zij na afloop van het traject meer weet over eenzaamheid en sociale relaties. Dat zij zich betere sociale gewoontes heeft aangeleerd en dat dit nieuwe gedrag ook helpt om op den duur een rijker sociaal leven te krijgen. De deelnemer ziet na afloop minder op tegen nieuwe sociale situaties. Durft makkelijker een gesprekje aan te knopen en weet dergelijke contacten uit te bouwen. Ook kijkt de deelnemer naar bestaande (ingedutte) relaties en blaast deze desgewenst nieuw leven in.
Meer Contact draait een half jaar. Wat zijn ervaringen van social workers die werken met onze training?
Nu Meer Contact een half jaar draait, is het tijd voor een terugblik. Wat zeggen de deelnemers?
De zoektocht naar een effectieve aanpak van eenzaamheid gaat onverminderd door.
Corona bracht ons heel veel ellende, maar ook goede dingen. Gingen we eerst de hele wereld over, nu beleeft de buurt een ware revival.