Verlangen naar verbinding

Bestsellerauteur Brené Brown werd wereldwijd beroemd met haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Haar TED-talk hierover werd één van de vijf meest bekeken TED-talks ter wereld en had op 4 februari 2019 maar liefst 38.110.439 views. Dus natuurlijk was ik heel benieuwd toen bekend werd dat Brown februari 2018 een boek uitbracht over eenzaamheid, verbinding en erbij horen.

Waarover gaat Verlangen naar verbinding?

In haar nieuwe boek herdefinieert Brené Brown wat het betekent om er werkelijk bij te horen in een tijd van toenemende polarisatie: het vereist volgens haar dat we volledig in onszelf geloven en alleen durven te staan wanneer dat nodig is. Op de achterflap lezen we verder: ‘Met haar kenmerkende mix van onderzoek, verhalen en eerlijkheid duikt Brené in dit belangrijke onderwerp en geeft ze ons de moed die we nodig hebben om de weg naar onszelf en elkaar terug te vinden.’

Inderdaad Brown schrijft meestal leesbaar en lepelt ze volop voorbeelden uit haar eigen leven op. Haar jeugd werd getekend door de vele verhuizingen die het gevolg waren van het werk van haar vader. Ook de scheiding van haar ouders had veel impact. Los daarvan wekken veel van de voorbeelden die Brown geeft bij mij vooral de indruk van een beschermde jeugd met redelijk aanwezige ouders en een volwassen leven dat bol staat van verbinding.

Brown schreef Verlangen naar verbinding om ‘ons te helpen de weg terug te vinden naar onszelf en naar elkaar’. Brown maakt zich (terecht) zorgen over de maatschappelijke polarisatie. De bubbels waarin we langzamerhand allemaal opgesloten zijn geraakt, staan volgens haar haaks op het menselijke verlangen naar eenheid. En hoewel ik begrijp dat je je dat graag zo zou willen zien, is haar route uit die bubbels er niet één die mij overtuigde. De beeldspraak die Brown gebruikt helpen ook niet altijd. Ze praat bijvoorbeeld over ‘het trotseren van de wildernis met een sterke rug, een zachte voorkant en een wild hart'.

Waarom dit boek?

Ik ken de Tedtalks van Brown en was erg benieuwd naar wat ze over het thema eenzaamheid en verbinding te zeggen zou hebben. Het boek bevat voor mij goede en minder goede observaties. Wat ik erg goede stukken vind zijn de passages waarin ze schrijft over haar meest eenzame ervaring (toen ze niet gekozen werd voor het cheerleadersteam) en over haar ervaringen van diepe verbondenheid (bij een bepaald muziekfestival). Bestsellerauteur Brené Brown is iemand die de tijdgeest haarfijn aanvoelt en misschien wel mede vorm geeft. De waarde van dit boek zit ‘m voor mij dan ook meer in het feit dát over Brown het thema eenzaamheid en verbinding nu een boek publiceert, danhet boek zelf.

Conclusie?

Brown maakt mijn verwachtingen in dit boek ten dele waar. Haar persoonlijke ervaringen observaties zijn de moeite waard als het gaat om eenzaamheid en verbinding. Brown probeert in dit boek nog een stap verder te gaan en wil mensen de weg wijzen uit de maatschappelijke polarisatie. De manier waarop is voor mij soms niet logisch en gezocht.

Is het een aanrader?

Ja en nee. Op de achterflap staat een recensie uit The Huffington post: Browns onderzoek en boeken hebben ons een nieuwe taal gegeven; een manier om te praten over ideeën, angsten en gevoelens die we allemaal hebben maar niet onder woorden wisten te brengen.’ En dat is inderdaad wél het aantrekkelijke van dit boek en meer nog van haar Tedtalks. Brown weet haar eigen persoonlijke ervaringen in een bredere context te plaatsen. Dat vergt moed en is voor mij zeker een eye-opener geweest.

Waar heb ik het aangeschaft?

Verlangen naar verbinding, er echt bij horen en de moed om alleen te staan. Uitgeverij Lev. 1e druk, februari 2018. Ik kocht het boek als e-book voor € 12,99 bij www.bol.com.