Wat als het misgaat? Wat als je afgewezen wordt?

Gisteren kreeg je tips die je helpen om het contact met mensen te verdiepen. Maar dat gaat natuurlijk ook wel eens mis. Dan is het heel belangrijk dat jij je daar niet te veel door uit het veld laat slaan. Je helpt jezelf daar namelijk helemaal niet mee. Maar hoe doe je dat nou? Omgaan met afwijzing en teleurstelling?

Goed omgaan met teleurstellingen betekent dat je mentaal krachtiger bent. Carol Dweck (je weet wel van de complimenten) bracht aan het licht dat mensen die het moeilijk vinden om om te gaan met tegenslagen een zogenaamde ‘fixed mindset’ hebben. Deze mensen zijn ervan overtuigd dat je weinig invloed hebt op hoe het jou vergaat.

Geloof in mogelijkheden

Terwijl mensen die goed omgaan met tegenslagen een ‘flexibele groei mindset’ hebben. Dit zijn de mensen die geloven dat je kunt veranderen en leren. Ongetwijfeld behoor jij tot die laatste groep want anders deed je deze training niet. Het is belangrijk om jezelf ook zo te zien, want door jezelf zo te zien, ga je jezelf ook steeds meer zo voelen.

Jij hebt vast een flexibele mindset, anders deed je deze training niet! Zie jezelf dus ook zo.

Wie ook heeft laten zien over een flexibele mindset te beschikken is Jia Jiang. Jia kwam erachter dat hij zich zijn hele leven liet tegenhouden door een ervaring uit zijn jeugd. Toen hij een jaar of zes was, bedacht zijn juf het goedebedoelde idee om voor alle kindjes een cadeautje te kopen. Alle cadeautjes lagen op een stapel voor de klas. De kinderen mochten iets aardigs zeggen over een klasgenoot en die klasgenoot een cadeautje geven. Diegene mocht dan weer een cadeautje geven aan een ander kind, mét een compliment. De stapel werd kleiner, steeds meer kinderen hadden iets aardigs over zichzelf te horen gekregen en een cadeautje gekregen. Tot er nog maar 3 kinderen over waren, waaronder Jia. Hij had het gevoel dat niemand iets aardigs over hem wist te zeggen.

Afwijzing voorkomen

Deze ervaring heeft Jia zijn hele leven tegengehouden. Zijn handelen was steeds gericht op het voorkomen van afwijzing. Totdat hij zag dat hij zichzelf hiermee beperkte. Toen ging hij een 100-dagen-challenge met zichzelf aan: leren van afwijzing. Hoe? Door 100 dagen lang een afwijzing uit te lokken. Wat hij daarvan geleerd heeft (en hoe hij er wereldberoemd mee werd) vertelt hij in de video hiernaast. (De Nederlandse vertaling vind je in het tabblad 'transcript' onder de video).

5 tips (van Jia en anderen)

  1. Loop niet weg maar vraag wat de reden is (het hoeft niets met jou te maken te hebben)
  2. Identificeer je niet met de afwijzing (dat het nu niet gelukt is, zegt niets over jou als mens, waarschijnlijk lukt het de volgende keer wel)
  3. Accepteer de afwijzing (een afwijzing kan ook leerzaam zijn en kan je verder helpen)
  4. Hou je doel voor ogen en focus daarop i.p.v. op de afwijzing
  5. Behoud hoop en vertrouwen dat verandering mogelijk is

Vandaag geen opdracht. Houd deze gedachtes vast en grijp erop terug als ze nodig zijn...

©Eva Geelen