Hoe goed zijn social media voor ons sociaal leven?

Binnen no time kreeg het sociaal leven van de mensheid er een dimensie bij, namelijk social media. De snelheid waarmee social media in ons leven kwam, is ongekend. Maar hoe happy worden we ervan om steeds maar die perfecte plaatjes van het leven van anderen te kijken? Hoe goed zijn al social media eigenlijk voor ons welbevinden?

Onbekend

Feit is dat het niet onomstotelijk vast staat hoe goed of hoe slecht social media voor ons zijn. Daarvoor zijn ze simpelweg te kort in ons bestaan. Er zijn aanwijzingen dat socal media niet leiden tot slaap- of psychische problemen. Wel zou het zo kunnen zijn, dat mensen met psychische problemen meer tijd doorbrengen op social media.

Andere onderzoeken duiden erop dat social media het zelfbeeld van mensen (vooral vrouwen) kunnen beïnvloeden. Vooral het aanwezig zijn op media waar het uiterlijk belangrijk is, kan leiden tot onzekerheid. Opvallend is dat uit datzelfde onderzoek bleek dat de manier waarop mensen zichzelf presenteren op hun profiel, ook weer invloed blijkt te hebben op hoe ze zichzelf zien. Mensen beïnvloeden zichzelf dus door de manier waarop ze zich presenteren. Een soort powerposing online :-)

Bijdragen aan vriendschappen?

Verder lijkt het erop dat social media -mits met mate gebruikt- bij kunnen dragen aan vriendschappen. En dan gaat het vooral om relaties met je 'weak links'. De personen die het dichtst bij je staan, daar onderhoud je namelijk toch wel contact mee. Maar personen die wat meer op afstand staan, kun je wel dichterbij halen en houden door het gebruik van social media.

Al is dat laatste niet altijd even makkelijk. Want social media zijn net het echte leven. En als je het in het echte leven soms lastig vindt om de juiste toon te kiezen, of het juiste moment, dan kan dat op social media ook zo zijn. De verleiding om alleen maar te scrollen is soms groot, terwijl het beter is om -áls je op social zit- ook daadwerkelijk te reageren en/of berichten te plaatsen.

Maak je gebruik van social media? Denk dan eens aan het volgende: 

  • Alleen kijken en scrollen? Niet doen, dat leidt tot onvrede en onzekerheid
  • Ben je er toch? Reageer dan op mensen en stel vooral vragen, daarmee lok je een gesprek uit
  • Plaats je zelf berichten? Ben dan een beetje consequent aanwezig: niet ineens heel veel en dan weer tijden niet, mensen houden van voorspelbaarheid

©Eva Geelen

Opdracht van vandaag

Wist jij dat er wereldwijd gezien méér mensen een mobiele telefoon hebben dan sanitaire voorzieningen? Dat zegt wel iets over het enthousiasme waarmee we wereldwijd de mobiele telefoon omarmd hebben :-)

Bij Apple kun je via 'schermtijd' zien hoeveel tijd je op je mobiel zit, bij Android moet je een app downloaden. Hoeveel tijd breng jij per dag door op je mobiel? Hoeveel tijd is dat per week? Ben je daar tevreden over? En wat brengt het je?


Hoe eerlijk is eerlijk?

Begin 2020 kwam presentatrice Miljuschka Witzenhausen positief in het nieuws toen ze een 'eerlijke' bikini-foto van zichzelf plaatste. Ze deed dit om te laten zien dat de werkelijkheid rauwer is dan gepolijste plaatjes. Of zouden heel wat vrouwen blij zijn met het figuur op de onderste foto?

 

Miljuschka's eerlijke bikini-foto