Revival van de buurt

Corona bracht ons heel veel ellende, maar ook goede dingen. Gingen we eerst de hele wereld over, nu beleeft de buurt een ware revival. Overal waar je om je heen kijkt, zie je ze oppoppen, leuke kleinschalige initiatieven, gewoon om de hoek. Bij mij en ongetwijfeld bij jou ook. 

Groots en meeslepend willen we leven, maar nu mag dat niet meer. Vliegen kent beperkigen, landen schieten van geel naar oranje en vice versa en de festivalbranche ligt compleet onderuit. Vreselijk voor de mensen die er werken, maar tegelijkertijd ook verfrissend om te zien hoe inventief mensen zijn in het bedenken van nieuwe dingen. Want ondernemers willen ondernemen en het publiek wil dingen doen, erop uit.

Ik kijk gewoon even in mijn eigen buurt om me heen. De nieuwe eigenaar van het voorheen dubieuze buurtcafé, begon in maart enthousiast met de verbouwing van zijn nieuwe zaak toen corona alles stillegde. Zijn café is nog steeds niet open, maar in plaats daarvan had hij al gauw een mobiel koffie-tentje dat nu elke dag in het park ertegenover staat. In samenwerking met de wijkraad werden er in augustus meerdere keren per week leuke kleine optredens rondom het koffietentje gegeven waardoor zwervers en junks op afstand bleven en de buurtbewoners een ontmoetingsplek kregen en elkáár en de weg naar het park weer vonden. 

Geniaal

En dit weekend is er, opnieuw gewoon in mijn eigen buurt, beginnend in mijn eigen straat zelfs, een kunstroute. Kunstenaars die er wonen, laten voor hun eigen raam hun werk zien. En amateur-kunstenaars doen dat ook. Links en rechts staan muzikanten te spelen en hier en daar kun je een kop koffie drinken. Onderwijl een gezellig praatje makend met iemand die je misschien van gezicht wel kende, maar waar je nog nooit mee gepraat had. Een geniaal concept, vooral vanuit sociaal perspectief bekeken. Want iets zo laagdrempelig als dit, kun je ook alleen doen en het brengt je heel natuurlijk in contact met andere mensen uit jouw eigen buurt. Je hebt iets om over te praten en je komt iets aan de weet van de mensen in jouw omgeving. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de buurman van een paar deuren verderop ook schilderde, en hij wist het niet van mij!

Van buiten naar binnen

Ik kwam mensen tegen die ik wel kende, maar waarvan ik niet wist dat ze in de buurt woonden. En iemand anders vertelde dat ze wel wist dát er kunstenaars in de straat woonden, maar dat ze nooit geweten had dat die kunstenaars zúlke mooie dingen maakten. Ook leuk: je kijkt naar het raam, en kijkt dus al gauw naar binnen. Dat doe je bij onbekenden, maar ook bij bekenden. En zo zaten we aan het eind van de route onverwacht maar supergezellig bij een gemeenschappelijke kennis die haar raam aan één van de kunstenaars had uitgeleend aan de wijn en Italiaanse versnaperingen. 

Ik heb er nog geen cijfers over kunnen vinden, maar ik wed dat corona ook ná de eerste golf van hulpvaardigheid en verbondenheid, mensen meer doet wortelen in hun buurt. Ook het feit dat we met zijn allen meer thuis werken, meer thuis zijn en dus statistisch gezien ook meer kans hebben om mensen in onze eigen omgeving te ontmoeten, draagt daaraan bij. De revival van de buurt is mijns inziens een waardevolle ontwikkeling die het verdient om gekoesterd en eventueel gesteund te worden. Want een goed buur is, juist nu, veel beter dan een verre vriend.

©Eva Geelen

Reageren?

Reageren op deze blog? Dat kan! Vul het formulier in en druk op verstuur. 


De afbeelding hierboven is een foto, door het raam gemaakt van kunst van Susanne Brederode

Leuk hoor, de hele dag lopen er mensen door de straat met dit plattegrondje om te achterhalen wie wat waar maakt.