Praten met onbekenden vervolg

Gisteren vertelde ik hoe moeilijk ik het vroeger vond om met onbekenden in gesprek te raken. Door te observeren hoe makkelijk Hans met iedereen praat, kwam ik erachter dat een gesprek aanknopen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

De 4 meest opvallende observaties

 1. Iedereen staat in principe open voor aandacht en contact. Iederéén wil gezien worden (let wel op de timing)
 2. Vergeet die briljante opening, begin gewoon
 3. Er zijn altijd omstandigheden die als gespreksopener kunnen dienen (warm, koud, druk of juist rustig etc.)
 4. Houd een gespreksopening bij voorkeur positief en luchtig

Nou denk je misschien: ‘gesprekken aanknopen met onbekenden, dat wil ik helemaal niet en al helemaal niet als het oppervlakkige gesprekjes zijn’. Het staat je natuurlijk vrij om er op die manier tegen aan te kijken. Mij heeft deze vaardigheid in elk geval heel veel vrijheid gebracht. Ik kan nu naar vrijwel willekeurig elke bijeenkomst, afspraak of gelegenheid gaan in het vertrouwen dat ik makkelijk contact leg met mensen die er al zijn. Dat is voor mij persoonlijk echt een bevrijding geweest. Want voorheen zag ik als een berg op tegen bijeenkomsten waar ik niemand kende. Door corona zijn dat type bijeenkomsten er ook minder, maar het zal vast ooit wel weer mogen. En dan is het wel fijn als je er ontspannen naar toe kan!

Waar ik tegenop zag

 • buurtborrel in mijn nieuwe buurt
 • personeelsfeestje bij nieuwe werkgever
 • sportwedstrijden van de kinderen waar alle andere ouders elkaar leken te kennen

Ik lag er letterlijk van wakker en zag uiteindelijk té vaak een hele goede reden om nét die ene keer niet te gaan.

©Eva Geelen

Vandaag een bewustwordingsoefening, noteer en verstuur

Noteer momenten/gelegenheden/bijeenkomsten waar jij tegen opziet om naar toe te gaan omdat je er niemand (weinig mensen) kent en je dan geen houding weet te geven. Is er door corona nog geen bijeenkomst waar je tegen opziet, denk dan aan voor corona.

 • Beschrijf wáár je precies tegen opziet.
 • Noteer je strategie. Zorg je bijvoorbeeld dat je vlak voor het begin binnenkomt? Dan is de tijdspanne die je moet zien te overbruggen voor het begin zo kort mogelijk. Of probeer je er juist zo vroeg mogelijk te zijn, zodat je zelf je plaats kunt uitkiezen?
 • Wat deed je tot nu toe om je door dit soort gelegenheden heen te slaan? Te veel drinken, of juist helemaal niet? Jezelf extra mooi maken? Je kinderen mee nemen? Op lastige momenten naar de wc gaan of een sigaretje roken?
 • Welke ‘goede’ redenen wist je aan te dragen om uiteindelijk toch maar niet te gaan? (Druk, moe, ziek)
 • En het allerbelangrijkste: hoe zou jouw leven eruit zien als je geen last had van deze gedachten? Wat zou er dan anders zijn?

Noteer de antwoorden en verstuur.


Ik kan nu naar willekeurig elke bijeenkomst, afspraak of gelegenheid gaan in het vertrouwen dat ik makkelijk contact leg met mensen die er al zijn

 

Zelfs een terrasje pikken, vond ik vroeger eng. Nu niet meer :-)