Beïnvloedt jouw lichaamstaal wie je bent?

Gisteren zagen we dat non-verbale communicatie vooral belangrijk is bij het overbrengen van gevoelsboodschappen. Non-verbale communicatie bepaalt grotendeels hoe geloofwaardig jouw gevoelsboodschap overkomt. Maar kun je het ook omdraaien? Kun je ook je gevoel beïnvloeden en daardoor sterker overkomen?

We zagen dat om, geloofwaardig over te komen, het belangrijk is dat je woorden op één lijn zitten met je gevoel. Dus is het belangrijk dat je je bewust bent van hoe je je voelt en dat je gedrag daarmee in overeenstemming is. Het heeft niet zoveel zin om te zeggen dat je niet zenuwachtig bent, als je het wél bent. In zo’n geval kun je die zenuwen beter gewoon benoemen. Voor die bewustwording kunnen de mindfulness en ontspanningsoefeningen zeker helpen. Ga daar dus vooral mee door.

Stuur je gevoel

En natuurlijk is het óók interessant om jezelf af te vragen of je gevoel, en daarmee je houding, kunt beïnvloeden. Want als je kunt beïnvloeden hoe je je écht voelt, kun je daarmee dus beïnvloeden hoe je overkomt. Zonder dat je daar bewust moeite voor hoeft te doen. En ja dat kan! Amy Cuddy is een Amerikaanse sociaal psycholoog, auteur en spreker. Amy Cuddy werd wereldwijd bekend omdat zij stelde dat je met jouw bodylanguage niet alleen tegen anderen praat maar vooral ook tegen jezelf. Zij stelt dat je lichaamshouding invloed heeft op je hormoonafgifte en daarmee uiteindelijk op de je hersenen.

Waar of niet waar?

Naar aanleiding van deze Tedtalk werd Cuddy hard bekritiseerd, maar uit de vervolgonderzoeken die zijzelf en anderen nadien deden, blijkt haar conclusie in grote lijnen toch wel degelijk te blijven staan: je lichaamshouding beïnvloedt hoe je je voelt. En door het aannemen van een meer krachtiger lichaamshouding ga je je ook krachtiger voelen! 

Bekijk de Tedtalk hiernaast en probeer powerposing nogmaals uit!

©Eva Geelen

Bekijk hier your body language may shape who you are’.

Bekijk het filmpje

 

Tip: heb je iets spannends te doen? Doe dan eerst een rondje powerposing!