Eerste resultaten proef online training tegen eenzaamheid positief

Eerste resultaten van de proef met Meer contact, onze online training tegen eenzaamheid, zijn positief. De inschrijfperiode liep van eind november 2019 tot 1 maart. In deze periode begonnen 59 particulieren met deze twee maanden durende training. Helaas werd het verloop van de training verstoord door corona, waardoor de evaluatie nog héél eventjes op zich laten wachten. In dit blog licht ik wel alvast een tipje van de sluier op. 

Op de overheidswebsite Een tegen eenzaamheid lezen we de volgende definitie van eenzaamheid: 'Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.' Niet iets wat je in een handomdraai verandert dus.

Doelstelling

Met bovenstaande definitie in gedachten, is al snel duidelijk dat eenzaamheid oplossen, tijd vraagt. Onze training is dan ook gericht op het verminderen van eenzaamheid. En dat doel is op deelnemersniveau in een aantal kleinere subdoelen ingedeeld. Een deelnemer die de training doet:

  • krijgt inzicht in de werking van het mechanisme achter eenzaamheid
  • leert dat mechanisme bij zichzelf herkennen en ermee omgaan
  • legt makkelijker contact
  • voelt zich comfortabeler in nieuwe sociale situaties 

Resultaten

Om na te gaan in hoeverre deze doelstellingen gehaald zijn, is gedurende het traject meerdere keren met verschillende deelnemers persoonlijk contact geweest. Na corona zijn bovendien 5 deelneemsters persoonlijk gedebriefd. Deze contacten hebben waardevolle inzichten opgeleverd. Alle vijf deelneemsters gaven aan veel van de training opgestoken te hebben en konden ook voorbeelden geven van inzichten die ze opgedaan hadden. Ook konden deelnemers voorbeelden geven van veranderingen die ze toepasten in hun dagelijks leven.

Hieronder volgen enkele ervaringen:

  • 'Wat ik vooral geleerd heb van deze training? Dat ik best eens wat liever mag zijn voor mezelf. Ik was zo streng altijd, dat hoeft niet.'
  • 'Ik heb ook bij een psycholoog gelopen voor mijn sociale angsten. Aan deze oefeningen heb ik meer gehad.'
  • 'Ik moest laatst een avond organiseren voor andere mantelzorgers. Ik ging ervan uit dat niemand zou komen, maar iedereen kwam! En het ging hartstikke goed. Zonder deze training had ik dat misschien niet gedurfd. Nu wel, en ik zie dat je inderdaad niet te veel negatieve verwachtingen moet hebben. Gewoon doen.'
  • 'Ik realiseer me nu vooral heel goed dat een leuker sociaal leven bij mijzelf begint. Ik probeer ook echt meer gericht te zijn op contact en daar ook tijd voor vrij te maken. Ik heb leuk contact met een andere deelneemster. Heel fijn dat het zo klikt, we zien elkaar regelmatig nu.'
  • 'Uit onzekerheid zorgde ik er altijd voor op het laatste moment overal aan te komen. Daardoor ontnam ik mezelf de mogelijkheid met anderen in contact te komen. Als school straks weer begint, zorg ik dat ik voortaan iets eerder in het lokaal ben. Dan kan ik een praatje maken met klasgenoten.'

Alleen maar positief?

Ronkende reacties van deelnemers, waar we uiteraard ontzettend blij mee zijn! Maar dat wil niet zeggen dat er alleen maar positief nieuws te melden is in deze evaluatie. Uiteraard zijn er ook aandachtspunten genoemd waar we mee aan de slag moeten.

Ben je benieuwd naar die aandachtspunten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. De evaluatie wordt namelijk deze zomer verwacht. Als abonnee ontvang je automatisch een exemplaar in je mailbox! 

©Eva Geelen