Waarom een goed netwerk een divers netwerk is

Gisteren en eergisteren zagen we al dat standaardverlaging een effectieve manier is, om met eenzaamheid om te gaan. Immers: als je atijd maar denkt dat andere mensen het véél leuker met elkaar hebben, dan voel je je daardoor meer alleen. En het weerhoudt je er ook van te investeren in de relaties die je hebt. Want die vind je immers toch niet echt de moeite waard.

Dat brengt ons op het volgende punt: investeren in verschillende typen relaties. Dat is namelijk een super belangrijke manier om je sociaal leven te boosten. Uit onderzoek blijkt dat een netwerk dat bestaat uit meerdere soorten relaties het sterkst is en het meeste bescherming biedt tegen eenzaamheid. Denk aan relaties met familie, buren, collega's, vrienden en kennissen.

En zoals gisteren ook al een beetje bij de social media-informatie bleek: weak links, mensen waar je niet super veel contact mee hebt, blijken toch belangrijk te zijn. Want dit zijn bijvoorbeeld de mensen die het ene groepje met het andere groepje verbinden. En dit zijn ook de mensen die je al ként en met wie je de relatie dus makkelijker kunt uitbouwen.

Van de bank af 

Als je nieuwe mensen wilt ontmoeten, is het om te beginnen belangrijk dat je in actie komt en er uit op gaat. Nieuwe mensen ontmoet je nu eenmaal niet thuis op de bank. Op eerdere momenten in deze training zagen we al dat je dagelijks op verschillende plekken mensen kunt ontmoeten. Vandaag bekijken we het eens hoe je je netwerk nog meer kunt verbreden.

Afstoffen

Tijdens de lockdown heb je het misschien al uit jezelf gedaan, je oude contacten afgestoft. En dat is goed, want dat is dé manier om je weak links sterker te maken. Vaak is het ook erg leuk om mensen die je al lang niet meer gezien hebt weer te spreken en dat is bijna altijd wederzijds!

Ga dus eens structureel te werk en breng je weak links in kaart. Ga na:

  • wie zit er in je telefoon
  • wie zijn je social-media-vrienden
  • wie stuur je een verjaardags- of nieuwjaarskaart
  • wie zijn je oud-buren, ex-collega’s, oude klasgenoten
  • wie kom je tegen in de buurt of bij het boodschappen doen
  • aan wie heb je de afgelopen tijd iets uitgeleend
  • van wie heb je iets geleend
  • zijn er ouders van vriendjes van de kinderen in het vizier
  • wie kom je tegen aan de schoolpoort of in het verzorgingshuis van je ouders

Opdracht van vandaag

Hierboven staan een aantal vragen die je jezelf kunt stellen als je je weak links in kaart wil brengen. De opdracht van vandaag is: ga dat doen, breng die weak links in kaart. En ga vervolgens ook de contacten aanhalen. Denk aan de goede herinneringen of positieve ervaringen die je met de betreffende persoon deelt. Mensen vinden het eigenlijk altijd leuk om iets van een ander te horen, dus ook van jou! De opdracht is om binnen een week met tenminste één persoon contact op te nemen.

©Eva Geelen

 

Met wie neem jij contact op deze week?

 

Denk aan de goede herinneringen of positieve ervaringen die je met de betreffende persoon deelt 

Zó knoop je een gesprek aan