Na lockdown: wat als 'met wie' nu de grote vraag is?

Stukje bij beetje gaat de wereld steeds een beetje verder open. Eerst werden de contactberoepen vrijgegeven, op 1 juni (onder strikte voorwaarden) de terrassen en veel grenzen. Wel moeten we nog tot 1 september thuiswerken van onze regering. Goed nieuws dus. Of toch niet helemaal? Want als je voor de lockdown eenzaam was, met wie ga je dan nu naar dat terras?

Iedereen alleen

Tijdens de lockdown hoorde ik het van veel deelnemers: natuurlijk was de lockdown pittig voor alleenwonenden met een beperkt netwerk. 'De dagen duren zó lang, de muren komen op me af', zei iemand me. Anderzijds hoorde ik ook: 'Er verandert niet zo veel voor mij. Ik zag al niet veel mensen en dat is nog steeds zo.' Een derde deelnemer voegde daar nog aan toe: 'Mijn wereld is nu een beetje de norm geworden. Niemand kan iets doen, ik deed al nooit veel, dus dat is nu hoe het voor iedereen is. Het valt nu niet meer zo op als je eenzaam bent. En bovenden: omdat iederéén zich nu meer alleen voelt, is ook dat normaler en bespreekbaarder geworden'. 

Deze ervaringen werden met mij gedeeld op het hoogtepunt van de lockdown, toen nog verschillende deelnemers van de proef in 's-Hertogenbosch volop met de online training bezig waren. Net als de rest van de wereld werd ook Bureau Over-ons overvallen door de corona-crisis. En net als de rest van de wereld moest ook Bureau Over-ons schakelen en op zoek gaan naar mogelijkheden. En dus heb ik de deelnemers kansen laten zien; ze herontdekten hun buren en de buurt. Ze stoften oude contacten af en haalden relaties met familie aan.

In groepen

Het deel van de training dat gericht is op het leren functioneren in groepen konden ze niet doen. Een aantal deelnemers heeft gevraagd of ze dat deel na corona alsnog mogen doen en natuurlijk mag dat. Een en ander betekent wel dat de evaluatie van de proef in 's-Hertogenbosch nog even op zich laat wachten. En ik ben vooral benieuwd hoe deelnemers uitkijken naar 1 juni. De dag dat de wereld weer open gaat en de terrassen volstromen. Want hoe is dat voor jou als je niemand, of niet veel mensen, hebt om mee te gaan? Hoe voel je je als overal in het straatbeeld weer groepjes vrienden en vriendinnen opduiken die het leuk hebben met elkaar? Die sámen leuke dingen gaan doen? 

Met wie?

In Nederland is 43% van de mensen eenzaam, zo blijkt uit grootschalig onderzoek van RIVM en GGD. Een deel van deze groep ziet zich met het opengaan van de wereld ongetwijfeld geconfronteerd met dé grote vraag: met wie ga ik daarvan genieten? Hoe krijg ik voldoende mensen om me heen om leuke dingen te doen? Ik weet uit ervaring hoe pijnlijk en confronterend die vraag kan zijn. En zoiets los je ook niet op met een paar trucs of een cursus. Dat is een proces van vallen en opstaan. Maar wel een proces waarin veel te leren is. Ik wens een ieder die zich geconfronteerd ziet met de 'met-wie'-vraag toe dat hij of zij in actie komt en hulp zoekt. Het aanbod van projecten en diensten waarmee je uit je eenzaamheid kunt komen, wordt gelukkig steeds diverser. En dat is maar goed ook. Eenzaamheid kent vele oorzaken en verdient dus ook meerdere oplossingsrichtingen. Onze online training is er daar één van. 

©Eva Geelen

 

Benieuwd naar meer ervaringen?

Stuur mij de evaluatie