Waarom leuke dingen doen belangrijk is; juist als je eenzaam bent

Gisteren heb jij als het goed is op drie momenten even extra gelet op jouw ademhaling. Dat kan helpen om dichterbij jezelf te komen. Een heel andere manier om jezelf beter te leren kennen, is heel bewust dingen doen die jij leuk vindt. Ook nu in deze rare tijd van corona. Want ja, misschien gáát je sportclub niet door of misschien is je schilderles al tijden geleden gecanceld; we weten niet hoe lang dat zo blijft. En dus is het wel zo slim om actief op zoek te gaan naar dingen die je nu wél kunt doen.

Lees verder onder de foto

Waar word jij blij van? 

Waar word jij blij van?

Weten waar je blij van wordt, heeft te maken met jezelf kennen. En het heeft ook te maken met nieuwe mensen léren kennen. Want niks is zo drempelverlagend en verbindend als gedeelde interesses. Maar dan moet je dus wel weten waar je interesses liggen. En helaas komt het er niet altijd van om daar voldoende achter te komen; laat staan naar te leven.

Als tegenhanger voor het zware thema van de afgelopen dagen wil ik dat je vandaag na gaat denken over dingen waar je blij van wordt. Kleine dingen, grote dingen; het is bijna allemaal goed. Ik zeg ‘bijna’ want niet alles telt als goed. Wat telt niet? Dingen met een scherm en dingen die geld kosten. Onderzoek heeft namelijk keer op keer uitgewezen dat nieuwe dingen maar heel kort gelukkig maken en dat screentime eigenlijk helemaal niet gelukkig maakt.

©Eva Geelen

Geef antwoord op de volgende vragen

  • Waar word ik blij van? Letterlijk: wanneer zit ik met een lach op mijn gezicht en een blij gevoel?
  • Waar mag je me voor wakker maken?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Wat vind ik leuk?

Probeer weg te blijven van dingen die beginnen met ‘niet’. Vaak is dat wel makkelijker, maar dat brengt je niet verder. Probeer ook weg te blijven bij zwaardere levensthema’s (trouwen, nieuwe baan) of waarden (eerlijkheid, trouw). Blijf weg bij alles wat geld kost of waar een scherm aan zit. En blijf vooral weg bij dingen die slecht voor je zijn. Begin je antwoord als volgt: ik word blij van..., ik krijg energie van ...

Houd het licht en makkelijk, want dat zijn juist dingen die we vaak vergeten, maar die eigenlijk heel belangrijk zijn.

Jouw antwoord komt binnen bij de backoffice van Bureau Over-ons en wordt mogelijk gebruikt om deze training verder te verbeteren. Antwoorden worden niet regelmatig gelezen en niet gedeeld met Sociaal Wijkteam.


Nieuwe spullen maken maar heel kort gelukkig

Screentime maakt eigenlijk helemaal niet gelukkig


 

Herhaal de opdracht van gisteren. Zet voor vandaag en voor de rest van deze hele week (!) elke dag twee maal per dag een vriendelijk alarmpje op je telefoon. En doe dan steeds de oefening van gisteren. (Handen op de onderbuik, aandacht op je ademhaling richten en drie maal rustig in- en uitademen. Bij uitademing spierspanning loslaten. Bij de inademing bolt je onderbuik licht op, bij de uitademing zakt je onderbuik licht terug. De uitademing duurt altijd langer dan de inademing)