Jezelf voorstellen, makkelijker in coronatijd

Door corona kom je minder in situaties waarin je jezelf voor moet stellen. Maar toch, ook nu kom je af en toe wel degelijk in contact met nieuwe mensen. En ook nu hoort daar altijd het onvermijdelijke voorstellen bij. Voorheen bracht dat de nodige dilemma's met zich mee: wel of niet kussen? Wie geef je wanneer wel en wanneer geen hand?

Mag ik me even voorstellen?

Er zijn letterlijk boeken volgeschreven over hoe je jezelf goed voorstelt. Door de corona-maatregelen kunnen al die boeken voorlopig in de kast blijven. Ik persoonlijk vind het voorstellen sinds corona veel makkelijker. In situaties waarin ik me onzeker voelde, werd ik meestal nóg onzekerder als ik mezelf moest voorstellen. Vooral mijn hand uitsteken en iemand de hand schudden, vond ik lastig.

Jezelf voorstellen, iemand een hand geven, betekent ook ruimte innemen; sociaal gezien het initiatief nemen. Als je iemand een hand geeft, zeg je niet alleen hallo tegen de ander, maar impliciet ook tegen jezelf. je zegt daarmee ook: ik ben er én ik mag er zijn. Als je onzeker of verlegen bent, is dat volgens mij een eerste hobbel die je moet nemen. Voor jezelf erkennen dat je er mág zijn. 

Super belangrijk

En als jezelf voorstellen betekent dat je jezelf én de ander erkent, is het dus ook een super belangrijke daad. Dus ook al mag je niet meer handenschudden of zoenen, stel jezelf wel voor! We kennen allemaal het lacherige awkard gebaar met de elleboog wat verder niet echt goed uit de verf is gekomen. Gebruik dat gebaar, of gebruik het niet, maar laat aan nieuwe mensen in elk geval weten wie je bent.

Gouden regel

Met de corona-beperkingen is jezelf voorstellen anders dan voorheen. Allereerst zul je ook minder in situaties komen waarbij je groepjes onbekenden ontmoet. Zelfs sollicitatiegesprekken gaan nog steeds online. Toch bestaat de gouden regel nog steeds, en die geldt zelfs online. Die gouden regel luidt: laat de ander weten dat je hem of haar ziet en laat weten wie je bent.

3 tips waarmee jezelf voorstelt

  1. Maak oogcontact en zeg iets als; 'handen geven kan nu niet, toch leuk om even voor te stellen. Mijn naam is (dan noem je voor- en achternaam). Lach er vriendelijk bij.
  2. Geef de ander ook de kans zichzelf voor te stellen en luister naar wat hij/zij zegt. Herhaal bijvoorbeeld de naam van de ander 'dag Petra, leuk je te ontmoeten'. Op die manier vergroot je de kans dat je haar naam onthoudt en het geeft de ander het gevoel gezien en gehoord te worden.
  3. Blijf gewoon jezelf; je bent wie je bent en dat is goed. Laat dus ook gerust wat van jezelf zien (zonder meteen je hele doopceel te lichten). Door iets van jezelf te laten zien, geef je de ander de kans dat ook te doen. 

Voorgesteld worden

Het zal voorlopig nog niet veel voorkomen, maar ben je met meerdere personen en kent één van hen zowel jou als de ander, dan mag je verwachten dat diegene jullie aan elkaar voorstelt. Vergeet niet dat dit dus ook jouw rol is, als jij met mensen staat te praten die elkaar niet kennen! Zeg dan zoiets als: 'Kennen jullie elkaar eigenlijk? Dit is Petra, onze kinderen zaten bij elkaar in de klas en sindsdien hebben we contact gehouden.'

©Eva Geelen

 

Jezelf voorstellen, het valt niet altijd mee. Kijk eens wat Percy van Tienhooven erover zegt.