Inschrijving proef online training gesloten

Valt jou ook wel eens op hoe snel de tijd voorbij gaat? De meteorologische winter is voorbij en de vogeltjes fluiten weer. In het zuiden van Nederland is de carnavalsvakantie voorbij. En voor Bureau Over-ons is een belangrijke mijlpaal bereikt. Want per 1 maart is de inschrijftermijn voor de gratis proefperiode in ’s-Hertogenbosch gesloten. 

Ervaringen tot nu toe

De echte evaluatie volgt over twee maanden, als de laatste deelnemers klaar zijn. Maar nu de inschrijving voor de proefperiode gesloten is, is dat wel een mooi moment om eens stil te staan bij de ervaringen tot nu toe. Allereerst wat betreft het aantal deelnemers. Dat overtreft ruim onze verwachtingen! De werving voor de proefperiode is gedaan door een aantal deelnemende organisaties van de Bossche coalitie tegen eenzaamheid. Onder de enthousiaste aanvoering van Humanitas ’s-Hertogenbosch hebben Humanitas zelf, de GGD Hart voor Brabant, Reinier van Arkel en de Raad van Kerken deelnemers geworven. En ook de Voedselbank heeft geholpen door flyers bij voedselpakketten te steken. En wat ook hielp is dat de gemeente ‘s-Hertogenbosch, die uiteraard een belangrijke rol in de coalitie heeft, achter de proef stond.

Véél animo

Het idee was dat de vier actief deelnemende coalitiepartners ieder 5 tot 10 deelnemers zouden werven. Met 20 tot maximaal 40 deelnemers zou de proef in numeriek opzicht een succes zijn. Al snel bleek dat er veel meer animo was. En uiteindelijk hebben ruim 50 (!) particulieren ingeschreven voor de training. Rond kerst verschenen er artikelen in het Brabants Dagblad en de Bossche Omroep en dat leverde behoorlijk wat nieuwe aanmeldingen op. Aanmeldingen van mensen die soms niet eerder met organisaties in contact kwamen. Sommige van deze deelnemers gingen enthousiast aan de slag. Anderen vroegen uitstel aan. En weer iemand anders gaf aan ‘ik voelde me best heel alleen rond de Kerst en heb me daarom ingeschreven. Door deze training ben ik erg aan het denken gezet over mijn sociaal leven en ben ik de contacten die ik heb positiever gaan waarderen. Ik ga dit op eigen kracht verder verdiepen. En ik heb me ingeschreven op een datingsite!’

Whatsapp-contact

Maar niet alleen de artikelen in de pers genereerden veel aandacht. Vooral dankzij de inzet van de betrokken organisaties zijn veel Bosschenaren op de training geattendeerd. Dat blijkt uit de vragenlijst die mensen bij aanvang invullen en ook tijdens de whatsapp-contacten die ik met deelnemers onderhoud. Met name die persoonlijke contacten met deelnemers zijn voor mij een hele leuke en waardevolle activiteit. Ik merk dat verschillende deelnemers heel snel, heel open zijn. Het contact voelt soms heel vertrouwd. En dat is niet zo raar, want in de training vertel ik ook veel van mijn eigen verhaal. En mensen laten dan, heel wederkerig, ook best veel van zichzelf zien. Zonder op de evaluatie vooruit te lopen, valt mij zo uit de losse pols op dat veel mensen zich echt heel alleen voelen en soms ook heel weinig tot bijna geen contacten hebben.

Krachtig monster

Het krachtige zichzelf-versterkende monster dat eenzaamheid is, herken ik bij verschillende deelnemers. Je merkt soms aan de manier van reageren, aan hele kleine dingen, dat iemand niet meer gewend is aan contact en het ook niet goed durft toe te laten. Omdat de whatsapp-ondersteuning natuurlijk vooral bedoeld is om de deelnemers via persoonlijk contact te motiveren door te gaan met de training, is dat voor mij soms best wel eens lastig. Tegelijkertijd geven juist die persoonlijke contacten met deelnemers energie en inspiriatie. 

Feedback deelnemers

Deze training is niet bedoeld en niet geschikt om ernstige problemen op te lossen maar kan daar hopelijk wel een aanzet toe zijn. En dat is ook een feedback die ik van veel deelnemers krijg: het is zó herkenbaar, ik snap nu beter waarom ik reageer zoals ik reageer, ik gebruik de tips en tools en pas de informatie en oefeningen toe in mijn dagelijks leven. En dat is belangrijk voor mij, dáár doe ik het voor. In de hoop dat mensen die zich eenzaam voelen er nét weer wat makkelijker op uit durven te gaan, nét weer wat meer zelfinzicht en zelfvertrouwen krijgen. En daardoor misschien ook nét wat positiever, wat lichter in het leven staan. Want als al die whatsappcontacten me één ding geleerd hebben, dan is het wel dat eenzaamheid somber maakt en energie kost. Laten we hopen dat deze training kan uitgroeien tot een aanvulling op het bestaande aanbod van organisaties. Want eenzaamheid kent zovele gezichten, zovele oorzaken; daarvoor is nooit één oplossing, dé oplossing. Hopelijk wordt deze training één van de antwoorden op wat misschien wel het grootste vraagstuk van onze tijd is.

 

Dit is wat één van de deelnemers mailde: 
 
Dank je wel dat je deze training bedacht en ontwikkeld hebt. Ik ben met deze training begonnen omdat ik als ik eerlijk ben, ikzelf ook het leven als een eenzaam iets ervaar. Daar schaam ik me voor omdat ik helemaal geen recht heb om eenzaam te zijn.
 
Als je iets niet herkent, kun je het niet erkennen en begrijpen. Door jouw cursus en de tutorials begin ik te begrijpen over het hoe en waarom. Dat geeft enige verlichting. De gedachte dat ik te zwak, te dom, te lui etc. zou zijn om mijn situatie te veranderen, neemt af. Ik ben niet dom, zwak of lui, ik ben enkel onwetend.
 
Ik ga dit een maximale kans geven op weg naar heling.
 
Nogmaals dank je wel.