Hoe groen is het gras bij jouw buren eigenlijk?

Vanuit het krachtige gevoel dat we gisteren opriepen met powerposing, is het goed om vandaag eens naar het gras bij de buren te kijken. Want hébben al die andere mensen waarvan jij denkt dat ze het fantastisch hebben met elkaar, het ook écht zo fantastisch met elkaar?

Het zal een ongeveer een jaar geleden zijn dat ik zat te kletsen met mijn nicht die psycholoog is. Zij vertelde me dat zij dagelijks cliënten ziet wiens onderliggende probleem is, dat ze moeite hebben zich te verbinden aan anderen. En ze vertelde ook dat deze mensen vaak nóg een ding met elkaar gemeen hebben, namelijk: een niet-realistisch beeld van de relaties die andere mensen met elkaar hebben. Of van de relaties die zijzelf met andere mensen hebben.

Fantastisch

Mijn nicht vertelde: 'Mensen hebben het beeld dat anderen het fantastisch hebben met elkaar. Ze zien twee dames op straat lopen en denken dat het dikke vriendinnen zijn, terwijl die dames misschien in werkelijkheid misschien afgunstig op elkaar zijn of net een meningsverschil hebben gehad. En cliënten willen dan zelf ook zo'n fantastische relatie. Ze zijn op zoek naar Vriendschap met een hoofdletter V. Maar in werkelijkheid bestaat die vriendschap niet. Elke vriendschap, elke relatie kunt struggles, kent saaie momenten. En juist door die onrealistische verwachtingen houd je dat wat je wél hebt klein en onbelangrijk. Terwijl dat misschien ook heel mooi kan zijn. Als je het maar ziet.'

Dat gebrek aan realiteitszin kan zich uiten in dat je denkt dat anderen elkaar leuker vinden, elkaar sneller vaker zien en meer voor elkaar betekenen. Ook merkt ze dat cliënten soms teleurgesteld zijn over het tempo waarmee een relatie zich verdiept. Maar net zoals Robert Waldinger aan het begin van dit traject al aangaf: duurzaamheid in relaties moet groeien. Net zoals wijn moet rijpen, moet ook het 'wij-gevoel' rijpen en de kans krijgen zich te verdiepen. 

9 verwachtingen die je bij wilt stellen 

  1. Perfecte relaties bestaan niet, ook niet bij anderen: relaties, ook vriendschappelijke, kennen altijd ups en downs. Ook bij anderen. Met hoge verwachtingen maak je het jezelf (en de ander) alleen maar lastig.
  2. Relaties hebben tijd nodig om te verdiepen: rituelen, hoe je met elkaar omgaat in lastige tijden, samen leuke dingen doen, geef het de tijd om te ontstaan
  3. Kap dus niet te snel af: juist tijd maakt dat je naar elkaar toegroeit  
  4. Stop met verwachten dat anderen dingen op jouw manier dingen doen: iedereen is anders, hoe ouder je wordt hoe meer jouw persoonlijkheid zich gevormd heeft en die van anderen ook. Anders is niet minder of fout. Anders is gewoon anders.
  5. Verwacht niet dat mensen je gedachtes kunnen lezen: zorg voor een open een eerlijke communicatie om zo mensen de kans te geven jou te begrijpen
  6. Stop met het verwachten dat mensen er altijd voor je zullen zijn: mensen willen dat misschien wel, maar het kan niet altijd. Dit betekent niet dat ze niet om je geven.
  7. Andere mensen zullen je niet altijd begrijpen, verwacht dat ook niet. Hoe fijn het ook is als mensen je wél begrijpen, als jij jezelf maar begrijpt, als het voor jou maar logisch is.
  8. Stop met het verwachten dat iedereen jou behandelt zoals jij hen behandelt. Idealiter zou iedereen elkaar met respect en vriendelijkheid moeten behandelen. Maar we leven nou eenmaal niet in een perfecte wereld. We moeten begrijpen dat sommige mensen ons slecht behandelen, misschien wel omdat ze een slechte relatie met zichzelf hebben. Blijf op een veilige afstand en laat je niet kwetsen wanneer mensen jou niet behandelen zoals jij hen behandelt.
  9. Stop met oordelen: een oordeel scheidt, creëert afstand. Houd van mensen en probeer niet te oordelen.

Verwachtingen bijstellen

Het bijstellen van bovenstaande verwachtingen levert je op dat je sociale situaties minder snel negatief interpreteert. Gedachten als: 'ze willen mij niet', 'ze vinden mij niet leuk', 'anderen hebben het leuker' krijgen daardoor minder kans. Dat is belangrijk want door dat type gedachten loop je het risico dat je je terug gaat trekken. En dan organiseer je zelf eigen sociale isolement.

©Eva Geelen

Opdracht van vandaag

Orden het lijstje van de 9 verwachtingen in de volgorde die op jou van toepassing is. De niet-helemaal-realistische verwachting die voor jou het meest herkenbaar is, zet je op 1, zo naar 2 en verder. Punten uit het lijstje die op jou helemaal niet van toepassing zijn, noem je niet op.

Ps: Ik ben heel benieuwd naar de top 9 van deelnemers. Door deze opdracht in te sturen, help je aan het verbeteren van de deze cursus.

 


Hoe groen is het gras bij jóuw buren?