Eenzaamheid bespreekbaar maken & oplossingsrichtingen

Eenzaamheid bespreekbaar maken; ook voor jou als sociaal werker is dat niet makkelijk. Toch heb je in jouw werk regelmatig, misschien wel dagelijks, met eenzaamheid te maken. Wat doe je dan? Weet jij eenzaamheid bespreekbaar te maken? Of vind je dat lastig? Mensen maar zo snel mogelijk naar ontmoetingsactiviteiten laten gaan, werkt niet. Dat weten zo langzamerhand wel. Maar wat dan? Heb je kennis van mogelijke oplossingsrichtingen? 

In deze training voor beroepskrachten en professionals leer je in een dag eenzaamheid bespreekbaar maken en maak je kennis met oplossingsrichtingen. De online variant van deze training bestaat uit twee kortere bijeenkomsten.

Eenzaamheid bespreekbaar maken in 4 stappen

  1. Waarom eenzaamheid zichzelf versterkt 
  2. Jij en eenzaamheid (schroom en eigen ervaringen)
  3. Praten over eenzaamheid (presente houding, woordkeus)
  4. En dan? (acceptatie, standaardverlaging, netwerkverbreding)

Wat je leert

In een dag tijd maak je op een leuke ontspannen en vooral interactieve manier kennis met de nieuwste inzichten rondom eenzaamheid. Je leert eenzaamheid herkennen en je komt erachter waaróm eenzaamheid de neiging heeft zichzelf te versterken. Je oefent met je collega's en vrijwilligers hoe je eenzaamheid bespreekbaar maakt. En je maakt kennis met oplossingsrichtingen. Want er is wel degelijk iets aan eenzaamheid te doen.

De sleutel naar de oplossing ligt in de handen van degene die de deur op slot houdt, van degene dus die zich eenzaam voelt. Als sociaal werker of vrijwilliger ga je sámen met de cliënt op zoek. Tijdens deze training krijg je de tools in handen die jou daarbij helpen.

Referenties 

Bureau Over-ons is een sociale onderneming opgericht door Eva Geelen. Bureau Over-ons houdt zich bezig met:

  • Het ontwikkelen van lesmateriaal over eenzaamheid in opdracht van het Consortium Beroepsonderwijs (de grootste landelijke uitgever van Mbo-lesmaterialen) voor Mbo-opleidingen in de zorg.
  • Online cursus Meer Contact, bedoeld voor cliënten van welzijnsorganisaties. 11 organisaties verspreid door heel Nederland gebruiken de cursus inmiddels.
  • Meer Contact is toegelaten tot het toeleidingstraject voor de landelijke Database effectieve interventies van Movisie.
  • Eva heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de brochure 'Spelen met gedachten' van Movisie.

De training is opgenomen in het landelijke overzicht van Aanpakeenzaamheid.nl en maakt gebruik van materialen van Movisie. 

Ga naar: eenzaamheid bespreekbaar maken

©Eva Geelen

Eenzaamheid bespreekbaar maken infographic

Vul ons contactformulier in als je meer wilt weten over:

eenzaamheid bespreekbaar maken