5 tips waarmee je contacten verdiept

Gisteren zagen we al dat elke vriendschap begint met een praatje om niks, met een toevallige ontmoeting. Daarom is het ook belangrijk dat jij je daar zoveel mogelijk in oefent. Maar daar moet het niet blijven natuurlijk. Want misschien zit tussen al die ontmoetingen wel een mogelijkheid tot iets dieper contact.

Van een praatje naar een bakje koffie 

Maar hoe doe je dat nou? Van een praatje op straat, of waar dan ook, verdieping aanbrengen in het contact? Nou op de allereerste plaats: het is een kwestie van doén. En ja, natuurlijk kan dat eng zijn, want iemand kán 'nee' zeggen. Dan voelen we ons afgewezen en dat is zo ongeveer het meest vervelende gevoelen dat bestaat. Als je je om die reden laat weerhouden, ontzeg je jezelf ook veel mogelijkheden.

5 tips om contact te verdiepen

  1. Door het klein te houden, zorg je voor een lage drempel. Stel je komt geregeld dezelfde buurvrouw tegen als jullie je hondjes uitlaten en je maakt al geregeld een praatje. Dan is het makkelijk om te vragen: 'zullen we een stukje samen oplopen?' Of : 'zullen we morgen samen gaan?'. En het is voor die buurvrouw ook makkelijk om daar 'ja' op te zeggen. 
  2. Door aan te sluiten bij een gedeelde interesse kan je heel makkelijk, op een natuurlijke manier, een stap verder komen in het contact. In het bovenstaande voorbeeld zou een volgende stap bijvoorbeeld kunnen zijn: 'zullen we zaterdag op de hei gaan wandelen met onze honden en dan bij De Boswachter (ik noem maar iets) een kop koffie gaan drinken?
  3. In het onder 2 genoemde voorbeeld zit ook meteen tip 3 verwerkt: maak het concreet. Als je zou zeggen 'zullen we een keer', dan zal iemand snel geneigd zijn 'ja' te zeggen, maar vervolgens gebeurt er dan waarschijnlijk niets.
  4. Aansluiten bij de mogelijkheden van de ander is ook verstandig. Heeft die ander bijvoorbeeld geen tijd, geen geld, geen vervoer etc. dan is het slim daar rekening mee te houden. Kom dan met een voorstel dat wel past binnen de mogelijkheden. Bijvoorbeeld, als die buurvrouw op zaterdag niet kan, probeer dan of ze op zondag kan. Heeft ze geen auto, bied aan dat jij rijdt.
  5. En dan last but not least: geef de ander de ruimte om 'nee' te zeggen. Dat zit 'm vaak in de onuitgesproken lading van de vraag. Als iets voor jou heel belangrijk is, kan dat de ander een beklemmend gevoel geven. 

Probeer dit de komende dagen maar eens. Wacht wel tot zich een goede gelegenheid aandient, het is niet de bedoeling zomaar iemand ergens voor te vragen alleen omdat het een opdracht is...

©Eva Geelen

 

5 tip om iemand mee te vragen