Confronterend: niemand om leuke dingen mee te doen

Confronterend: de lockdown is sinds een week voorbij, maar als je al eenzaam was, met wie ga je dan leuke dingen doen? 

Eenzaamheid viel niet op

Want voor mensen met een beperkt netwerk was die lockdown soms ook wel prettig. Niemand deed iets, niemand kon ergens heen. Of zoals één van onze deelnemers zei: 'door de lockdown veranderde er voor mij niet zo veel, ik zag al niet veel mensen en dat is nog steeds zo.' Een andere deelnemer meldde al tijdens de eerste lockdown: 'Mijn wereld is nu een beetje de norm geworden. Niemand kan iets doen, ik deed al nooit veel, en dat is nu hoe het voor iedereen is. Het valt nu niet meer zo op als je eenzaam bent. En bovenden: omdat iederéén zich nu meer alleen voelt, is ook dat normaler en bespreekbaarder geworden'. 

Dag mondkapje

Dat de mondkapjes (voorgoed/voorlopig) verleden tijd zijn, vinden de meeste cursisten van Meer Contact wel fijn. Gezichten herkennen, gezichtsuitdrukkingen herkennen, het is allemaal lastiger met een mondkapje. Eén van de opdrachten is, 'knoop een praatje aan met iemand die je nog niet zo goed kent'. En dat is lastiger als iedereen een mondkapje draagt. Je kan dan tóch minder goed zien of de ander open staat voor contact en het praat gewoon ook lastiger. 

Confronterend

Tot zover het goede nieuws. Want dat Nederland weer open is, en iedereen zijn bruisende leven hervat, kan óók confronterend zijn. Zo schreef iemand: 'Zeker nu de coronatijd op zijn einde loopt en ik zie hoe andere mensen het ‘sociale’ leven weer oppakken, komt het bij mij nog harder aan.' En dat is onderliggend aan wat veel deelnemers mij laten weten: als je niemand of niet veel mensen hebt, om leuke dingen mee te doen, hoe voel je je als overal in het straatbeeld weer groepjes vrienden en vriendinnen opduiken die het leuk hebben met elkaar? Die sámen leuke dingen gaan doen? 

Dat Nederland weer open gaat, is goed nieuws voor mensen die naar clubjes en buurt- en wijkcentra gaan. Ga je daar niet heen of wil je ook buiten setting leuke dingen doen, dan breekt nu misschien best een lastige tijd aan. Want uiteindelijk wil iederéén leuke dingen doen met anderen. En dan liefst niet met willekeurige, onbekende anderen, maar met anderen waarmee wederzijds een gevoel van verbinding is. Die betekenisvolle relaties die moet je opbouwen, dat heeft tijd nodig. Met onze Meer Contact-cursus leer je als deelnemer hoé je dat doet.

Wil je reageren op dit artikel? Mail naar eva@over-ons.nl en ik plaats jouw reactie hieronder.

©Eva Geelen

 

 

Nederland is weer open. Goed nieuws voor mensen die naar clubjes en buurt- en wijkcentra gaan. Ga je daar niet heen of wil je ook buiten setting leuke dingen doen, dan breekt nu misschien best een lastige tijd aan.

 


 

 

Wil jij mensen in jouw gemeente helpen op weg naar meer contact?

Oók als het buurtcentrum dicht is? Onze online training gaat tijdens de zomerperiode gewóón door. Cursisten worden uitgedaagd om in hun dagelijks leven, in de eigen omgeving, meer contact te leggen.

 

Ja, ik wil meer informatie