Complimenten ontvangen, een hele kunst?

Wist jij dat het goed kunnen geven van complimenten samenhangt met het goed kunnen ontvangen van complimenten? Heel veel mensen zijn niet zo goed in het ontvangen van complimenten. Ik hoor dan ook van veel deelnemers dat dit onderdeel lastig voor hen is.

Denk maar eens even aan de oefening rondom zelfliefde en aardig zijn voor jezelf. Dat is belangrijk. Want als je niet aardig bent voor jezelf, ben je meestal ook niet zo aardig voor anderen. Ik durf te wedden dat als jij áárdig bent voor jezelf, jij ook makkelijk een compliment in ontvangst kunt nemen. Als mensen jou een compliment maken, mag je ervan uit gaan dat ze dat ménen. Door een compliment niet echt te horen, te bagatelliseren, weg te wuiven of met een tegen-compliment te beantwoorden, erken je eigenlijk die ander op dat moment niet. Je wuift een mening van hem of haar weg, je bagatelliseert een mening van hem of haar.

Wat jouw reactie zegt over jou

Jouw reactie op een compliment zegt heel veel over jou, misschien nog wel meer dan het compliment van de ander... En jouw reactie zegt vooral veel over jouw gevoel van eigenwaarde. Kijk maar:

  • Mag je vanzelf accepteren dat iemand anders vindt dat jij iets goed doet?
  • Of vind je het een kwestie van bescheidenheid om het weg te wuiven? 
  • Of denk je misschien zelfs dat de ander het toch niet meent en alleen maar aardig wil zijn?

Vergeet trouwens niet de opdracht in te vullen en te versturen, want je krijgt in je mailbox niet alleen je antwoord maar ook een (anoniem) voorbeeld van een andere deelneemster. 

©Eva Geelen

Opdracht van vandaag

1) Ga jezelf eens na: hoe reageer jij als je een compliment krijgt? Noteer je antwoord.

2) Zoek eens op internet informatie over complimenten ontvangen en noteer mogelijke -adequate- reacties die jij zou kunnen geven als iemand jou een compliment maakt.


Complimenten als spiegel
Complimenten zijn als een spiegel; ze laten jou zien hoe anderen over jou denken