Complimenten maken, zó doe je het goed

Vandaag is dag 29 van de online training Meer contact. Heel goed van jou dat je de training nog steeds volgt. Want dit laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven. Je maakt dagelijks tijd voor de stof en als het goed is, doe je allerlei opdrachten en probeer je ook actief meer contact met andere mensen te maken. 

Vandaag duiken we iets dieper in het onderwerp complimenten maken. Want iedereen vindt het fijn om complimenten te krijgen. Door complimenten en positieve feedback komen mensen in beweging.

Let wel op, want het ene compliment is het andere niet. Eergisteren kwam al even aan bod dat een goed compliment nooit gaat over de persoon, maar wel over wat degene doet. Als je namelijk te horen krijgt dat je goed/knap/slim/mooi bént, dan zegt dat iets over jou. En het betekent ook dat als eens een keer iets niet lukt, of als je een bad hair-day of een pukkel hebt, dat dan je dan niet meer goed/knap/slim/mooi bént. Dat voelt niet zo veilig.

Kijk maar eens naar deze animatie over het werk van Carol Dweck, professor psychologie aan Stanford-universiteit.

Ga naar animatie en beantwoord daarna de vragen.

©Eva Geelen

Opdracht van vandaag

Eergisteren was de opdracht 'geef iemand een compliment'. Vandaag wil ik graag dat je je die situatie even voor ogen haalt en dan de volgende 6 vragen beantwoordt:

  1. Ik maakte het volgende compliment
  2. Ik heb de volgende relatie tot deze persoon
  3. Ik kreeg de volgende reactie
  4. Hoe vond je het om het compliment te maken? Zag je er bijvoorbeeld tegenop of niet? Kon je makkelijk een situatie vinden of niet zo?
  5. Hoe vond je dat het ging?
  6. Welk gevoel had je na afloop?