Bureau Over-ons spreker op jaarcongres eenzaamheid

Voor social professionals is het jaarcongres eenzaamheid in Ede hét event waar je bij moet zijn. En ook al zijn de toegangskaarten maar liefst €349,00 per stuk, het jaarcongres zit altijd bomvol. En dat kan ook niet anders, want het programma is inhoudelijk ijzersterk. Daarom was het dan ook een hele grote eer dat Bureau Over-ons uitgenodigd was als spreker!

Eredivisie 

23 januari j.l. was het dan zover, het jaarcongres eenzaamheid. Movisie had mij uitgenodigd om te helpen in de workshop 'Spelen met gedachten', een uitnodiging waar ik natuurlijk maar wat graag op inging. In de wereld van eenzaamheid is het jaarcongres namelijk zo ongeveer wat de eredivise betekent voor voetbal. En na een paar vooroverlegjes toog ik dus de 23e voor dag en dauw naar Ede. Ondanks het onvermijdelijke fileleed kwam ik toch min of meer op tijd aan en kon de pret beginnen.

Jongeren

Het programma was, zoals verwacht, inhoudelijk ijzersterk. De aftrap werd gedaan door de dappere Nadï van de Watering. Zij werd geïnterviewd door de van tv bekende dagvoorzitter Piet-Hein Peeters en vertelde over haar persoonlijke ervaringen met eenzaamheid. Door ziekte is zij aan huis gebonden en behoorlijk beperkt in haar mogelijkheden. Hulpverleners wisselen elkaar af, maatjes komen niet opdagen en afspraken worden gecanceld maar Nadï slaat zich er dapper doorheen. Ze moet namelijk wel. Het is háár leven. Door een oproep op twitter kreeg ze enorm veel media aandacht en wist ze het onderwerp eenzaamheid onder jongeren landelijk te agenderen.

Landelijk programma

Na Nadï kwam Wimke Schuurmans van het ministerie van VWS aan het woord. Wimke is de programmamanager van het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Wimke vertelde wát de landelijke overheid allemaal doet om meer aandacht voor het onderwerp eenzaamheid te vragen. En met succes, want eenzaamheid stáát volop in de aandacht en de diversiteit van het hulp aanbod neemt toe. Daarna spraken Jeanette Rijks van Factor5 en prof. dr. Anja Machielse. Die laatste sprak over eenzaamheid die niet overgaat. Het ochtendprogramma werd afgesloten door Manu Keirse (bekend van televisie).

En toen was het zover

Na de lunch was het tijd voor de workshops. Samen met Martha Talma en Susan de Vries van Movisie inspecteerden we ons zaaltje en kwamen we erachter dat we de inschrijfformulieren vergeten waren. Met een geïmproviseerd inschrijfformulier en een aantal exemplaren van boekje 'Zo stap je uit je eenzaamheid' die achterin in de zaal ter inzage lagen, gingen we start. Met name de eerste groep was erg groot; het zaaltje zat met rond de 50 deelnemers ver vol.

Spelen met gedachten

We wisten al dat de benadering van Movisie en Bureau Over-ons inhoudelijk sterk op elkaar aansloot. Dus Movisie vertelde hoe zij voor organisaties een brochure heeft ontwikkeld. Deze brochure geeft handvatten waarmee je als organisatie eenzaamheid gerichter kan aanpakken. De training van Bureau Over-ons is een concreet voorbeeld van hoe zo'n aanpak eruit zou kunnen zien.

Enthousiasme

En dus mocht ik vertellen hoe in de training 'Meer contact' het mechanisme áchter eenzaamheid inzichtelijk wordt gemaakt en wat de training inhoudt. Hartstikke spannend natuurlijk, want ik wist op voorhand niet hoe de professionals zouden reageren. Maar pff, wat een opluchting! In beide workshops reageerde het publiek super enthousiast en betrokken. De aanwezige beroepskrachten dachten constructief kritisch mee en begonnen ook mogelijke toepassingen voor de training in hún organisatie te bedenken. Hartstikke goed natuurlijk, want tot 1 maart kunnen organisaties gratis meedoen met de training. Zo kan elke organisatie een gevoel krijgen bij het aanbod en bepalen of het passend is voor de eigen achterban.

Kers op taart

Ik was dan ook heel blij dat het A4-tje helemaal volgeschreven was met aanmeldingen voor de training. En zelfs de boekjes die achterin het zaaltje ter inzage lagen, waren allemaal verdwenen. Dat was weliswaar niet helemaal de bedoeling, maar het geeft wel aan dat er interesse is! De kers op de taart van deze schitterende dag was de inleiding van Erik Scherder, beter bekend als de beweegprofessor. Wát een energie, wát een humor en wat geweldig om deze man van zó dichtbij mee te mogen maken. Martha en Susan, ook via deze weg, héél erg hartelijk dank voor deze kans en voor de geweldige ervaring! Voor herhaling vatbaar!

De training 'Meer contact' is tot 1 maart gratis. Voor professionals én voor particulieren. Benieuwd geworden? Meld je dan aan!

Ja, ik doe gratis mee met de training Meer contact

Kennispartner

Omdat Movisie kennispartner is van Zorg + Welzijn, mochten we samen een blog schrijven voor de Zorg + Welzijn nieuwsbrief. Ons blog kreeg de titel: Eenzaamheid stoort je sociale antenne en is ook geplaatst op de website van Movisie.

Hoe eenzaamheid zichzelf versterkt

 


De digitale Movisie-brochure 'Spelen met gedachten' komt eind februari uit. De online brochure laat zien wat de invloed is van gedachten op gedrag en hoe je als professional cliënten kunt helpen met deze informatie. Wil jij deze online brochure in je mailbox ontvangen? Stuur dan een e-mail naar: m.talma@movisie.nl

Let op: deze brochure wordt alleen digitaal gepubliceerd!