Begeleiding-dag-5

Helaas! Jouw cliënt heeft het merendeel van de mails niet geopend....

Steun de deelnemer in zijn deelname, in het feit dat hij/zij dit doet! Heel belangrijk om zelf verantwoordelijkheid te nemen om dingen anders te gaan doen. Deelname aan dit programma is een eerste stap in de goede richting!

Doelen gesprek

  • Achterhalen wat cliënt nodig heeft om de training te blijven doen
  • Cliënt motiveren om door te gaan

Toon oprechte interesse en empathie voor de beleving en perceptie van de ander. Dit is belangrijker dan welke techniek dan ook.

Zo help je jouw cliënt

Het is bij deze cursus helemaal niet erg om af en toe een paar dagen te missen. Maar het is wel belangrijk dat cliënt de grote lijn blijft volgen. Juist door dagelijks even met het onderwerp bezig te zijn, kunnen nieuwe gewoontes langzaam aan ontstaan. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij cliënt, uiteindelijk moet hij het zelf doen. Vraag vooral ook naar wat de aanleiding om aan te melden? Is het probleem opgelost? Verwacht cliënt dat het probleem op een andere manier wordt opgelost? Jij kunt helpen door bijvoorbeeld onderstaande technieken toe te passen:

Cliënt kan de cursus binnen 7 dagen stopzetten. Vraag dus of cliënt door wil gaan en (indien nodig) vraag ook commitment áls cliënt doorgaat. Als cliënt doorgaat, maak dan meteen een afspraak voor een vervolggesprek over twee weken!

Tips

Herhaal het doel nogmaals: Je leert je makkelijker bewegen in sociale situaties. Het programma bevat theorie over de werking van eenzaamheid en communicatie-onderdelen. Uiteindelijk lukt het daardoor ook makkelijker om verdieping in sociale contacten aan te brengen. 


Ga naar afronding

Inhoudsopgave

 

 


De belangrijkste mails uit de eerste week zijn hieronder te lezen via de oranje linkjes: