Automatische reactie

Coping strategy is een psychologische term en betekent zoiets als ‘jouw automatische reactie op omstandigheden’. De vragen gingen daar gisteren over.  Jouw automatische reactie kan heel helpend of juist niet-helpend zijn.

Zo gaat het vaak 

Als ik ergens tegenop zie heb ik de neiging het voor me uit te schuiven, smoesjes te bedenken. Ik heb altijd wel een reden om datgene waar ik tegenop zie niet te doen. Als je gisteren de opdracht ingevuld en verstuurd hebt, heb je al kennis gemaakt met Hans, mijn partner. Hans is niet van het uitstellen. Tenzij het over huishoudelijke klusjes gaat :-). Als problemen zich aandienen dan stuift hij er vol in en zijn lijfspreuk is ‘als je niks doet, gebeurt er ook niks’.

Heel vermoeiend af en toe, maar tegelijkertijd zie ik wel wat het oplevert. Een schone agenda, want weinig vooruitgeschoven dingen. En problemen die in de kiem gesmoord worden.

Niet elke coping strategy is even gezond of goed voor je. Welke copingstrategy goed voor jou is, kan ik niet voor jou beantwoorden. Dat moet ieder voor zich doen. Ik kan je wel wat aandachtspunten geven waar je op zou kunnen letten. 

Netflix of sportschool?

Ga je er direct op af, of verval je in de uitstel-modus? Uit onderzoek blijkt dat mensen die een beetje eenzaam of depressief zijn, de neiging hebben bij tegenslag de neiging te kiezen voor passieve manieren van omgaan met tegenslag. Ik herken dat heel goed. Een neiging waar ik me nog steeds tegen verzet. Want zeg nou zelf; als je down bent, is er toch niks heerlijker dan onder een dekentje op de bank zitten met Netflix en een reep chocola? En tóch help je jezelf op termijn daar niet mee.

Gisteren heb je genoteerd wat jouw automatische reactie is. En dat is belangrijk want bewustwording is het begin van alle verandering. Weet dat een een helpende automatische reactie allereerst letterlijk goed en gezond voor je is. Elke automatische reactie die te maken heeft met overmatig eten, drinken, kopen of schermgebruik is niet gezond en dus niet helpend. Jammer maar helaas. 

Met deze 4 tips krijg jij een gezondere automatische reactie

  1. Relativeer: maak het voorval kleiner in plaats van groter. Bedenk redenen waarom het niet zo erg is, als het lijkt. 
  2. Zoek afleiding: als je voelt dat je ergens sterk (negatief) op gaat reageren, zoek dan afleiding. Stap uit het moment en ga even iets anders doen. Douchen, de was ophangen. Zeg tegen jezelf 'ik kies ervoor om eerst even de was op te hangen, dadelijk richt ik mijn aandacht op....'
  3. Kleine stapjes: verander met kleine stapjes. Wat ik nu bijvoorbeeld doe als ik me rot voel en wil gaan snoepen, is dat ik eerst een appel pak en dan pas die reep chocola. En soms hoeft het dan al niet meer.
  4. Doe het toch: als jij de neiging hebt om dingen die je niet durft voor je uit te schuiven, doe ze dan toch. Durf je bijvoorbeeld niet iemand aan te spreken, merk je dat je ergens tegenop ziet? Doe het dan meteen, voordat het in je hoofd groter is geworden.

PS: Deze tips zijn ook van toepassing op jouw automatische reactie op sociale situaties!

©Eva Geelen