4 Tips waardoor je makkelijker praat met onbekenden

Toen ik een relatie kreeg met mijn partner Hans zag ik pas hoe mákkelijk het in feite is om gesprekken aan te knopen met onbekenden. Hans is zogezegd een ouwehoer die letterlijk tegen iedereen begint te kletsen. Hij is de man die op vakantie al op de tweede of derde dag de kok in het hotel zover heeft dat de eieren op de juiste manier worden gebakken en dat zijn favoriete tafeltje wordt vrij gehouden. En hoe komt dat? Omdat hij letterlijk met iedereen een gesprek begint. In het begin keek ik mijn ogen uit en ik vroeg me af hoe hij dat deed. En al snel ontdekte ik een paar heel simpele trucjes die altijd werken.

1) Mensen houden van aandacht

Terwijl ik altijd bang was iets doms te zeggen en daarom maar niks zei, zag ik bij Hans dat mensen het eigenlijk altijd leuk vinden als je met ze gaat praten. Mensen zijn sociale wezens en houden dus van contact en aandacht. Dus dat was het eerste wat me opviel. (Denk aan de Harlow-aapjes!)

2) Vergeet die briljante opening

Omdat ik bang was iets doms te zeggen, was ik altijd heel erg op zoek naar die briljante gespreksopening, die ijzersterke binnenkomer. En terwijl ik daarover aan het denken was, was die splitsecond waarin je een gesprek kunt openen alweer voorbij. De ander had waarschijnlijk helemaal niet doorgehad dat ik aan het denken was over een gespreksopening; die ander zag waarschijnlijk gewoon iemand die niets zei. Of erger nog misschien zag die ander mij wel als iemand die hem of haar negeerde; die hem of haar niet aardig/interessant vond.

3) Begin over wat zich op dat moment aandient

En wat doet Hans? Die denkt helemaal niet na; die begint standaard over de eerste de beste omstandigheid die zich in die situatie aandient. En het goede nieuws is: er is altijd een omstandigheid. Kijk maar:

  • je bent altijd aan de late kant of juist lekker op tijd;
  • het is altijd warm of juist koud;
  • het is altijd druk of juist rustig.

En ik zag dat mensen dat allemaal prima gespreks-starters vinden. Sterker nog: mensen verwachten helemaal niet méér. Vinden het misschien ook wel makkelijk. Want ook zij ervaren dat het op dat moment warm is, of juist koud enz. Het geeft hen ook de kans om als het ware aan de ander te snuffelen en een beetje een gevoel bij iemand te krijgen. Dus dat was voor mij een belangrijke les die ik leerde van Hans; begin gewoon over de willekeurige omstandigheid die zich op dat moment aandient. Dat is goed genoeg.

4) Blijf positief

De laatste belangrijke les die ik leerde van Hans is: houd het leuk, blijf positief. Zeker bij een eerste contact, als je nog aan het aftasten bent óf en wát je voor elkaar gaat betekenen, mag dat best een licht en luchtig contact zijn. In het begin had je met het hele corona-gebeuren altijd een gedeelde interesse met iedereen. Maar let wel op: mensen worden corona-moe en praten vaak ook liever over niet te zware onderwerpen.

©Eva Geelen

Vul in en verstuur

Wat de opdracht van vandaag is, voel je denk ik al aankomen... Namelijk; noteer vijf gespreksstarters (die hierboven niet genoemd staan). Jouw antwoord komt binnen in een aparte mailbox bij mij. Ik stuur jouw antwoorden niet door naar Sociaal Wijkteam, mogelijk gebruik ik ze wel om (anoniem uiteraard!) deze training verder te verbeteren. En ik laat je weten wat mijn favoriete gespreksstarter is.

PS: hoe gaat het met de ademhalingsoefeningen? Doe je ze nog?


 

Gisteren gaf Gerine Lodder van de Tilburg University aan dat het belangrijk is om jouw sociale gezondheid op peil te houden. Eerder gaf ik tips over hoe je dat doet, ook nu. Hieronder vind je ze nogmaals.